La Biodiversitat

Molts de nosaltres hem sentit aquesta paraula, però sabem què significa? Què és la biodiversitat?
El terme biodiversitat, de “diversitat biològica”, es refereix a la varietat de vida a la Terra a tots els seus nivells, des dels gens fins als ecosistemes, i pot abastar els processos evolutius, ecològics i culturals que sustenten la vida. La biodiversitat inclou no només espècies amenaçades o en perill d’extinció, sinó tots els éssers vius, amenaçats o no, des d’humans fins a organismes dels quals sabem poc, com ara microbis, fongs i invertebrats.
Actualment vivim una crisi de biodiversitat

Durant el darrer segle, els humans han arribat a dominar el planeta, provocant un enorme i ràpid canvi als ecosistemes i una pèrdua massiva de biodiversitat a tot el planeta. Les principals amenaces directes a la biodiversitat inclouen la pèrdua i la fragmentació de l’hàbitat, l’ús insostenible dels recursos, les espècies invasores, la contaminació i el canvi climàtic global. Les causes subjacents de la pèrdua de biodiversitat, com ara l’augment de la població humana i el consum excessiu, solen ser complexes i deriven de molts factors interrelacionats.

Per què ens ha d’importar això?
Hi ha moltes raons per les quals això ens hauria de preocupar a tots; algunes utilitàries i algunes intrínseques. La biodiversitat ens proporciona coses tan bàsiques com aliments, combustible, refugi i medicines. Per exemple, gairebé tots els nostres aliments tenen un origen vegetal o animal i la producció augmenta en ecosistemes biodiversos. Els ecosistemes ofereixen serveis crucials com la pol·linització, la dispersió de llavors, la regulació del clima, la purificació de l’aigua, el cicle de nutrients i el control de plagues agrícoles. També el 57% dels fàrmacs i medicaments actuals provenen directament de la biodiversitat. En aquest sentit, la biodiversitat és també important per a tot allò que està per descobrir. Contínuament es descobreixen nous tractaments mèdics i aplicacions d’origen animal o vegetal. Per exemple, recentment s’ha descobert que el verí de les serps cobra es pot utilitzar per tractar la malaltia de Parkinson, i que les móres tenen una molècula que pot augmentar l’eficiència dels panells solars, o que els teixits d’algunes meduses es poden utilitzar per a la cura de la pell i com a factor anti-envelliment. El fet que encara s’hagin de descobrir nous productes tècnics i sanitaris ens porta a defensar el “principi de precaució”. El principi de precaució és molt senzill: si no sabem per a què serveix, potser no ens permetrem perdre’l, i aquesta és una raó de pes que ens hauria d’empènyer a fer un esforç per reduir o revertir la taxa de pèrdua d’espècies actual. A més d’aquestes raons utilitàries, n’hi ha d’altres d’intrínseques. El valor intrínsec de la biodiversitat fa referència al seu valor inherent, que és independent del valor que pugui tenir per a qualsevol altra persona o entitat. El valor de la biodiversitat pot estar lligat a les sensacions o sentiments que ens genera, a les relacions que formem en relació a ella o com modela qui som, entre molts exemples. Aquests valors relacionals són part del sentit individual o col·lectiu de benestar, responsabilitat i connexió de les persones amb el medi ambient.
És important conèixer i valorar la nostra biodiversitat. Com va dir l’enginyer forestal senegalès, B. Dioum, “Al final només conservarem allò que estimem; estimarem només allò que entenem; i entendrem només allò que ens ensenya”.
Comprendre i actuar
L’impacte de l’home no ha de ser i no és sempre negatiu. Si comprenem les amenaces a la biodiversitat i els seus efectes, podrem reduir el nostre impacte i gestionar millor la recuperació de la biodiversitat afectada. Els esforços de conservació de les darreres dècades han marcat una diferència significativa a l’estat actual de la biodiversitat. Més de 100.000 àrees protegides, inclosos parcs nacionals, refugis de vida silvestre, reserves de caça i àrees marines protegides, administrades tant per governs com per comunitats locals, brinden un hàbitat per a la vida silvestre i milloren l’estat de la biodiversitat. També en molts casos les millores de les polítiques ambientals a escala local, regional i global han millorat l’estat de conservació de molts ecosistemes. Cal continuar avançant i queda molt per fer a nivell de polítiques ambientals per reduir el nostre impacte en la biodiversitat. Però cal no oblidar que les nostres decisions sobre el nostre estil de vida també poden tenir un gran efecte en l’impacte sobre la biodiversitat i el medi ambient.


    T’interessa material educatiu al voltant de la Biodiversitat per aprofundir-hi a l’aula?


    Union Dental
    Finançat i Organitzat
    Contacte

    Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB)
    C/ d'accés a la Cala St. Francesc, 14
    17300 Blanes, Girona (ESPAÑA)
    m.genovart@csic.es
    +34 972 336101

    © 2022 Dissenyat i Desenvolupat per Invisual.es